Préoccupation mineure
| Autres noms | |
|---|---|
| Catalan | Nòctul petit |
| Espagnol | Nóctulo pequeño |
| Anglais | Leisler's bat |
| Français | Noctule de Leisler |
| Basque | Gau-saguzar handi |
| Galicien | Morcego de Leisler |
Espècie de ratpenat mitjana, amb longitud total de cap i cos d'entre 48 i 70 mm, avantbraç d'entre 37 i 47 mm, envergadura alar que oscil·la entre 260 i 340 mm, cua d'entre 35 i 48 mm i un pes d'entre 11 i 20 g. Les femelles normalment són una mica més grans que els mascles. Com tots els nòctuls, es caracteritza per un musell curt i robust, unes orelles relativament petites (entre 12 i 16 mm) i arrodonides i un tragus curt, arrodonit i ample, amb forma de ronyó. Les membranes alars, així com les orelles i la pell són de color marró fosc, tot i que la base de les orelles solen ser més clares. El pèl en general és dens, lluent i bicolor, fosc a la base, mentre que les puntes són marró rogenc. A la tardor el pelatge és més fosc que a l'estiu. Presenta ales llargues i estretes que li permeten tenir un vol ràpid, rectilini i ràpid de fins a 56km/h. Es distingeix d'altres membres del gènere Nyctalus per la seva mida petita i el pelatge generalment més fosc.